Domain

Domain jelentése

Sokan nem tudják egészen pontosan, hogy mit is jelent a domain vagy a domain név és hogy mire használható. Persze ha már neked volt korábban weboldalad, vagy igénybe vetted honlapkészítés Debrecen szolgáltatásunkat, akkor tisztában lehetsz a domain név jelentésével.

Domain regisztráció

A domain név egyszerűen az a név, amit beírsz a böngésződ címsorába, ha szeretnél elérni egy weboldalt. (Pl.  honlapkeszites-debrecen.hu)

A domain név egy egyedi azonosító, amiből csak egy van a világban. Éppen ezért fontos, hogy a weboldal elkészítésekor milyen domain nevet fogunk regisztrálni.

További információk mi a domain cikkünkben érhetők el.

 

Domain – ingyenes vagy fizetős?

Néhány szolgáltatónál elérhetők ingyenes domain nevek, de ezek általában aldomainek (pl. aldomain.domain.hu). Azonban ezeket nem javaslom, ha komoly üzleti tevékenységet szeretnél.

Az aldomain felett nem tudsz rendelkezni, afelett csak az rendelkezik, akinek számára delegálták.

Ha ingyenes a domain neved, ezt azt mutatja üzleti partnereidnek, hogy nem vagy hajlandó néhány ezer forintot egy domain névre költeni. Így mindenképpen azt javaslom, hogy költs néhány ezer forintot domain névre.

Ingyenes aldomain elérhető abban az esetben, ha egy weboldalkészítő rendszert használsz, viszont ebben az esetben is célszerű saját, egyedi domain nevet vásárolni.

 

Domain név – de milyen legyen? .hu / .com / .eu?

A domain név úgy épül fel, hogy a név után tesznek egy pontot és utána jön a kiterjesztés, ami nagyon sok féle lehet (pl. .com, .net, .info) de lehet ország azonosító is (Pl. .hu – Magyarország, .eu – Európa, .de – Németország).

Domain regisztráció .com .net .info

A javaslatom az, hogy a domain név tekintetében a tevékenységedhez közeli domain nevet válassz (pl. a budapesti asztalos Nagy és Társa Bt számára jó lehetne a nagyestarsa.hu, de nem erre fognak rákeresni a látogatók, hanem a tevékenységre. Ebben az esetben az asztalosbudapest.hu lehet a jó választás.)

A domain kiterjesztésének tekintetében az a javaslat, hogy magyar nyelvű weboldalak esetében célszerű a .hu kiterjesztést választani. Ha ez nincs, akkor lehet próbálkozni egyéb domain végződésekkel. Pl. .com / .eu / .info. Ezek a domain kiterjesztések elfogadottak általános üzleti tevékenységre is.

Ha kimondottan valamelyik ország a célpiacod, és az oldalad is ennek az oldalnak a nyelvén van, akkor célszerű az adott ország domain nevét kiválasztani.

Újabban van lehetőség tevékenységhez kapcsolódó domain név kiválasztására (pl. .agency, .auto, .dance, stb). Ezek prémium, könnyen megjegyezhető domain nevek.

Ma már több, mint 600 típusú domain kiterjesztés közül lehet választani.

 

Domain foglalás, domain regisztráció menete

Magyarországon az ISZT osztja ki a domain neveket, domain regisztrátorokon keresztül.

Domain regisztráció Magyarországon:

  1. Ha megvan a domain név, amit szeretnél bejegyeztetni, akkor azt online, vagy papír alapú domain regisztrációs űrlap kitöltésével tudod elindítani.
  2. Mindenképp szükséges a domain regisztráció ellenőrzés a bejegyzés előtt, mert ha nem szabad a név, akkor újat kell keresned.
  3. Szükséges dokumentumok megküldése.
  4. Domain regisztráció díjának kiegyenlítése.
  5. Domain delegálása.

Domain regisztráció külföldön:

Minden országban nézz utána a regisztrációs folyamatnak, szabályoknak és díjaknak.

A legelterjedtebb domain végződések esetén (.eu; .com; .net; .info) egyszerű, online, automatizált folyamat a domain regisztráció.

Kitöltöd az online domain igénylőt, kifizeted bankkártyával és néhány percen belül bejegyzik a domain nevet és használatba is tudod venni.

Bővebben domain foglalás cikkünkben a témáról.

 

Domain név regisztráció ára

  • .hu domain név regisztrációja első alkalommal 2 évre történik meg, utána évente kerül meghosszabbításra, ha igényled, és a továbbiakban is használni szeretnéd.
  • .hu domain regisztrációja szolgáltatótól függően 3-4.000 Ft + Áfa
  • .com / .net / .info domain regisztrációja szolgáltatótól függően 3.000 Ft + áfa körüli áron érhető el.
  • .eu domain nevet pedig 4-5.000 Ft + Áfa áron tudsz regisztrálni.

Domain regisztráció ára

Domain név regisztrációhoz vedd fel velünk a kapcsolatot.

 

Kérj ajánlatot weboldal készítésre

Telefonon: 30/599-09-99

vagy töltsd ki az alábbi űrlapot:

Személyes adatok kezelése *

Adatvédelmi szabályzat *

2 + 3 =