Domain regisztráció ellenőrzés

Domain regisztráció ellenőrzés az interneten

Korábbi bejegyzésünkben kitértünk rá, hogy mi a domain és mire jó. Ebben a cikkben a domain regisztráció ellenőrzés menetéről lesz szó.

Ahhoz, hogy egy domain nevet használni tudj, delegálni fogja neked a tartomány kezelője. Mivel azonban a domain név egyedi azonosító (tehát csak egy létezik belőle), le kell ellenőrizni, hogy szabad-e, vagy már valaki lefoglalta azt.

Erre megmutatjuk a legegyszerűbb domain ellenőrző eszközöket.

 

Domain regisztráció ellenőrzés előtt

Van egy szuper vállalkozásod, vagy ötleted, és szeretnél egy jó weboldalt. Ennek első lépéseként le kell foglalni egy domain nevet. A domain regisztráció ellenőrzés előtt fontos, hogy kitaláld, milyen domain névre is van szükséged.

Az, hogy milyen domain nevet válassz, először gondold át, hogy Magyarországon szolgáltatsz, vagy nemzetközi a vállalkozásod:

 • Ha magyar nyelven kommunikálsz, akkor a legcélszerűbb a .hu domain kiterjesztést választani, de egyre elterjedtebb a magyar vállalkozások között a .com és a .eu domain is.
 • Angol nyelven általánosságban elfogadott a .com / .net / .info  végződés.
 • Ha pedig ország specifikus domaint szeretnél, akkor az adott ország végződését tudod választani. (A domain regisztráció előtt mindig tudakozódj az adott ország domain regisztrációs szabályzatáról és árairól, így nem érhetnek meglepetések.)
  Néhány példa a legnépszerűbb ország specifikus domain névre:
  • Románia domain név végződése: .ro
  • Ausztria domain név végződése: .at
  • Németország domain név végződése: .de

 

Domain regisztráció ellenőrzés Magyarországon

Magyarországon a domain nevek kiosztását az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa) végzi, domain regisztrátorokon keresztül. A domain regisztráció ellenőrzés általában minden domain regisztrátornál elérhető.

Azonban az általad kiválasztott domain nevet, az ISZT hivatalos oldalán, a domain.hu oldalon is ellenőrizheted. Domain regisztráció ellenőrzés az alábbi oldalon: http://www.domain.hu/domain/szabad-e/

Domain regisztráció ellenőrzés a domain.hu-n

 Írd be a domain nevet, majd kattints a “Keress!” gombra, ezzel elindul a domain regisztráció ellenőrzés.

Ha az eredménye az, hogy “domain név még nincs regisztrálva“, akkor minden rendben, vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a továbbiakban. Ha azt olvasod, hogy “domain név nem szabad“, akkor még lehet tovább keresgélni.

 

Domain regisztráció ellenőrzés nemzetközi vizeken

Nemzetközi domain regisztráció ellenőrzéshez használhatod pl. a domain.com rendszerét, mely itt érhető el: http://domain.com/

Domain regisztráció ellenőrzés domain.com

 A domain regisztráció ellenőrzés után, ha ezt látod: “Congrats, your domain is available!” – akkor a domain regisztrálható.

Az “Unfortunately, domain is not available” pedig azt jelenti, hogy ez a domain név nem elérhető, vagyis foglalt. Ebben az esetben a rendszer felajánl néhány alternatívát, amelyek közül választani tudsz.

 

Domain regisztráció ellenőrzés után

Ha megtaláltad a tevékenységedhez megfelelő domain nevet, akkor ne késlekedj, foglald le minél hamarabb. Lehet, hogy másnak is eszébe jut ugyanaz a domain név, és ebben az esetben aki gyorsabb, az tudja megszerezni. És tudjuk azt, hogy egy jól hangzó domain sikeressé teheti vállalkozásod.

De mi a helyzet, ha a domain regisztráció ellenőrzés során azt tapasztalod, hogy az általad választott nevet már valaki kinézte és lefoglalta magának?

Semmi gond. Ebben az esetben keress tovább.

 • Nézd meg az adott domain név szinonimáit, és ellenőrizd le azokat is. Vagy tegyél mellé egy plusz szót, és úgy keress rá. (Pl. ha a tetofedo.hu már foglalt, akkor ellenőrizd a tetofedomester.hu vagy mestertetofedo.hu domain neveket is.)
 • Alternatív megoldásként rákereshetsz a domain .com-os változatára is. (Pl. tetofedo.hu helyett tetofedo.com)

Kérj ajánlatot weboldal készítésre

Telefonon: 30/599-09-99

vagy töltsd ki az alábbi űrlapot:

Személyes adatok kezelése *

Adatvédelmi szabályzat *

8 + 4 =